aXichem presenterar lovande data från en klinisk studie angående fenylcapsaicins inverkan på nivåer av serumzonulin och förbättrad kroppsvikt hos människor
August 18, 2022
aXichem presenterar lovande data från en klinisk studie angående fenylcapsaicins inverkan på nivåer av serumzonulin och förbättrad kroppsvikt hos människor
Back

aXichem AB (publ) (“aXichem”), som utvecklar och marknadsför naturanaloga industrikemikalier, presenterar lovande data i en peer review-granskad rapport, publicerad i International Journal of Clinical Skills (2022) 16(7). Artikeln är en så kallad mini review och har titeln “Placebo Controlled Study to Investigate The Relationship Between Lowering Serum Composition Using a Daily Oral Dose of Phenylcapsaicin”

Rapporten presenterar de lovande data som genererades i aXichems första kliniska studie, genomförd vid Center for Applied Health Sciences i Canfield, Ohio, USA, 2021, med avseende på fenylcapsaicins effekt hos människor med läckande tarm. Resultatet tyder på att ett dagligt intag av fenylcapsaicin, i en låg dos, sannolikt har en positiv inverkan på människor med läckande tarm. Läckande tarm är ett tillstånd som är förknippat med en obalans i tarmmikrobiotan som stör den normala friska tarmfunktionen.

Fenylcapsaicin, vid en låg dos på 0,560 mg/dag, sänkte serumzonulinnivåerna, från 80,78(ng/ml) till 75,50(ng/ml), efter 54 dagars dagligt oralt tillskott. Sänkta nivåer av serumzonulin korrelerades till förbättrad kroppsviktssammansättning i lågdosbehandlingsgruppen, men inte i högdosbehandlingsgruppen, jämfört med placebo hos normala friska försökspersoner. Lågdosbehandling med fenylcapsaicin kan övervägas som ett potentiellt verktyg för att lindra symtomen förknippade med läckande tarm och ge motsvarande hälsosam viktminskning. Författarna drar slutsatsen att i ytterligare studier på fenylcapsaicin kan genomföras med en större och mer varierad grupp försökspersoner, för att se hur fenylcapsaicin kan påverka individer i olika åldrar samt etniska eller geografiska kohorter. Ytterligare data kan samlas in för att bestämma fenylcapsaicins effektivitet, kopplat till intag av kosttillskott, förändringar i kost eller träning, för att bestämma den optimala dosen av produkten.

”Jag är mycket nöjd med att aXichem har sina första lovande data från en studie i människa angående fenylcapsaicin och läckande tarm. Den här rapporten stöder våra försäljnings- och marknadsföringsinsatser i Europa och Nordamerika på ett betydande sätt och jag ser fram emot att se uppföljande studier i framtiden, som ger mer djupgående kunskap och förståelse för de spännande mekanismerna för fenylcapsaicin”, säger Lucas Altepost , VP och VP för försäljning och marknadsföring på aXichem.

Om studien

Syftet med studien var att utvärdera effekten av fenylcapsaicin på serumnivåer av zonulin, viktminskning och förändringar i kroppssammansättning, tillsammans med kost- och livsstilsförändringar hos friska vuxna, i en randomiserad, dubbelblind, parallellgruppsstudie av män och kvinnliga ämnen. Syftet var också att utvärdera effekten mot fetma av fenylcapsaicin på provpopulationen.

En randomiserad, dubbelblind, parallellgruppsstudie av manliga och kvinnliga försökspersoner rekryterades vid ett enda undersökningscenter: Center for Applied Health Sciences i Canfield, Ohio. Studien inkluderade manliga och kvinnliga försökspersoner mellan 18 och 45 år (inklusive), med ett BMI (body mass index) mellan 27 och 35, normal vilopuls (<90 slag/min) och med normalt blodtryck. Studien uteslöt patienter som tränade mer än tre gånger i veckan, såväl som patienter med hälsotillstånd som påverkade deras ämnesomsättning, viktminskning eller ökning, reproduktiv hälsa och allmänna hälsotillstånd som hjärtsjukdomar och avvikande blodtryck. Studien genomfördes enligt ICH-GCP-riktlinjer för att säkerställa patientsäkerhet och vetenskaplig integritet för data.

Back